Geschiedenis van Guardian

Geschiedenis van de dienstverlening van Guardian in het Caribisch gebied

Bedrijfsprofiel

De dienstverlening van Guardian in het Caribisch gebied gaat terug tot 1847. In dat jaar opende het Schotse bedrijf Standard Life of Edinburgh een filiaal in Trinidad. Op 15 november 1972 staakte Standard Life de activiteiten en werd de portefeuille Trinidad en Tobago samengevoegd met die van de Jamaica Mutual Life Assurance Society. Tegen het einde van de jaren 70 werden alle verzekeringsmaatschappijen echter verplicht om hun activiteiten te decentraliseren. Dit leidde in december 1980 tot de oprichting van Guardian Life of the Caribbean, die de portefeuille Trinidad en Tobago van Jamaica Mutual overnam. De maatschappij werd op 30 december 1980 opgericht in de Republiek Trinidad en Tobago en geregistreerd volgens de bepalingen van de Verzekeringswet uit 1980.

In 1990 werd een meerderheidsaandeel in Crown Life (Caribbean) Limited verworven en in januari 1993 werden de activiteiten van deze maatschappij samengevoegd met die van Guardian Life of the Caribbean Limited.  Dit leidde in datzelfde jaar tot de uitbreiding van deze combinatie met nieuwe culturele elementen en zo maakte Guardian haar entree in Curaçao en Aruba, in het Nederlands Caribisch gebied.

Guardian Holdings werd in 1982 een beursgenoteerde maatschappij in Trinidad en Tobago en in 1986 volgde Jamaica. In juli 1999 vestigde Guardian Life Limited zich in Jamaica en nam daar vervolgens de portefeuilles particuliere levens- en pensioenverzekeringen over van Jamaica Mutual, Crown Eagle, Dyoll Life en Horizon Life. In 2000 verwierf Guardian Holdings Limited (GHL) in Jamaica de West Indies Alliance Insurance Company Limited en in 2001 werd ook The Caribbean Home Insurance Co. Limited overgenomen door Guardian Holdings.  Vervolgens werden de activiteiten in Trinidad & Tobago van deze maatschappijen samengevoegd en volgde de rebranding van het bedrijf tot ‘Guardian General Insurance Limited’. Na deze fusie werd NEMWIL in december 2007 wettelijk samengevoegd met Guardian General Limited.  

In 2003 voegde GHL Guardian Asset Management toe (een tak voor institutioneel vermogensbeheer en beleggingsfondsen) en versterkte haar wortels in het Nederlandstalige Caribisch gebied met de overname van Fatum Holding N.V., eigenaar van de ‘Fatum’ Group in de Nederlandse Antillen. In 2012 kondigde Guardian Holdings Limited de overname aan van 100% van de uitgegeven aandelen van de Globe Insurance Company of Jamaica Limited (Globe), die later fuseerde met West Indies Alliance Insurance Company Limited tot Guardian General Insurance Jamaica Limited. De bedrijvengroep GHL bleef doorgroeien. In 2013 werd het uitgegeven aandelenkapitaal van Royal & Sun Alliance Insurance (Antilles) N.V. van de RSA Group en Maduro & Curiel’s Bank overgenomen door Fatum General Insurance N.V. (Fatum) onderdeel van Fatum Holding N.V.

GHL heeft naam gemaakt onder de toonaangevende financiële instellingen in het Caribisch gebied en de dochtermaatschappijen Guardian Life of the Caribbean en Guardian General Insurance Company worden door kredietbeoordelaar A.M. Best beide beoordeeld als ‘A- Excellent’.

In 2013 werden GHL en alle dochtermaatschappijen gerebrand tot Guardian Group en kregen zo één merk en identiteit: de grootste groep voor financiële dienstverlening en verzekeringen van Caribische oorsprong.  De maatschappijen binnen de groep blijven aparte juridische entiteiten, maar hanteren nu allemaal dezelfde merknaam, logo en slogan. Dit versterkt de positie van Guardian Group als het grootste merk in de financiële dienstverlenings- en verzekeringssector het Engels en Nederlands Caribisch gebied met een rijke geschiedenis van ruim 167 jaar.

Juni 2015